پتانسیل خودکفایی برنج در کشور وجود دارد

0
بسیاری از مسئولان و دست اندرکاران بخش کشاورزی براین باورند که با اجرای پروژه‌های زهکشی در اراضی شمال و اعمال حمایت‌های لازم از تولید داخل، نیازی به واردات برنج نداریم.

به گزارش نبض صنعت، برنج دومین کالای کشاورزی پرمصرف و استراتژیک کشور محسوب می شود که خودکفایی در تولید و توقف واردات آن، پس از گندم از اهمیت بالایی برخوردار است. در این راستا وزارت جهاد کشاورزی در دولت سیزدهم سیاست خودکفایی را با اجرای برخی پروژه ها در اراضی شمال کشور با جدیت پیگیری می کند.

بنابر آمار سالانه ۲ تا ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تن برنج در داخل تولید می شود که با احتساب سرانه مصرف ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تن کسری نیاز کشور از طریق واردات تامین می شود که با اعمال حمایت های لازم در کشت قراردادی، پرداخت تسهیلات خرید دستگاه نشا و ماشین آلات کشاورزی و توسعه مکانیزاسیون نیازی به واردات و خروج ارز از کشور نیست.

در همین ارتباط نیکبخت وزیر جهاد کشاورزی می گوید: براساس سند امنیت غذایی دانش‌بنیان و دستور رئیس جمهوری در ۱۴ محصول اساسی کشور به طور متوسط باید به ضریب خودکفایی ۹۰ درصد و در ۵ کالا به ۱۰۰ درصد خودکفایی برسیم.

وزیر جهاد گفت: وزارت جهاد کشاورزی متولی امنیت غذایی کشور و تأمین غذای سالم، قابل دسترس و باکیفیت است به طوریکه کشور با جمعیت بالغ بر ۸۵ میلیون نفر باید به سمت خودکفایی در تأمین نیازهای غذایی خود مطابق با بیانات رهبری و ریاست جمهوری حرکت کند.

مجتبی خیام نکویی معاون وزیر جهاد گفت: پس از شروع جنگ اوکراین و روسیه بسیاری از کشورها در امنیت غذایی خود به مشکل خوردند و به دنبال آن ریاست جمهوری اعلام کرد که به امنیت غذایی باید اهمیت ویژه‌ای داد

پرداخت ۵۰ درصد ارزش واردات برنج به بخش تولید راهکار رسیدن به خودکفایی

قاسم پیشه ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: با توجه به هزینه های آماده سازی زمین، برداشت و کمباین قیمت هرک یلو برنج برای ارقام محلی بین ۸۵ تا ۱۰۰ هزار تومان و ارقام پرمحصول شیرودی،فجر و ندا ۵۵ تا ۷۵ هزار تومان باید باشد که جوابگوی هزینه تولید با سود متعارف باشد.

به گفته او، طی چند سال اخیر بالا بودن قیمت زمین در شمال ناشی از شرایط اقلیمی تاثیر بسزایی بر هزینه تمام شده کشت داشته است چراکه بخش اعظم شالیزارها استیجاری است.

پیشه ور ادامه داد: بنابر آمار در ۲۷ مهرماه سال گذشته قیمت کود اوره ۵۰ درصد و کود فسفات و پتاس ۱۰ برابر افزایش یافت که در صورت عدم حمایت و یارانه لازم در بحث نهاده های کشاورزی، تولید ۳۰ درصد کاهش می یابد.

رئیس اتاق اصناف کشاورزی نیاز سالیانه واردات برنج را ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تن اعلام کرد و افزود: مابقی نیاز کشور از تولید داخل قابل تامین است، از این رو انتظار می رود نهادهای دولتی به جای استفاده از ارقام خارجی، برنج پرمحصول داخل را استفاده کنند تا تولیدکننده دچار آسیب نشود. هرچند سال گذشته واردات یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن برنج به سبب مازاد بر نیاز کشور آسیب جدی به تولید وارد کرد.

او با بیان اینکه پتانسیل و زیرساخت خودکفایی برنج در استان های شمالی وجود دارد، گفت: حمایت ویژه ای در بحث مکانیزاسیون، کمباین، سرمایه در گردش و دستگاه نشا باید صورت گیرد تا کشاورزان به جای تغییر کاربری اقدام به کشت برنج کنند.

رئیس اتاق اصناف کشاورزی با اشاره به دیگر راهکارهای خودکفایی برنج گفت: با توجه به شرایط آب و هوایی و اقلیم مناسب در شمال کشور، پتانسیل خودکفایی در صورت حمایت های لازم وجود دارد، براین اساس نیاز است که ۵۰ درصد مبلغ واردات برنج پرمحصول خارجی صرف حمایت از تولید داخل شود که در این صورت خودکفایی در مدت زمان کوتاه محقق خواهد شد.

بنابر اذعان مسئولان وزارت جهاد با اجرای زه کشی امکان افزایش تولید برنج تا یک میلیون تن در استان‌های شمالی وجود دارد چراکه با اجرای این پروژه امکان ذخیره آب زمستان و ذخیره سازی آب در آب بندان‌های کوچک و بزرگ فراهم می شود‌.

با وجود آنکه خودکفایی در تولید برنج از اولویت‌های وزارت جهاد کشاورزی در دولت سیزدهم است، از این رو انتظار می رود با اجرای پروژه‌های جلوگیری از هدر رفت آب سبز، بهره گیری از دانش کشورهای پیشرو و اعمال حمایت های لازم از کشاورزان این امر محقق شود تا علاوه بر جلوگیری از پرداخت یارانه پنهان به کشاورزان خارجی و خروج ارز از کشور،ضریب امنیت غذایی افزایش یابد.

 پرداخت یارانه پنهان به کشاورزان خارجی آفت تولید داخل

عطااله هاشمی عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی واردات را یکی از مهم ترین آفات در خصوص تولید برنج داخل اعلام کرد و گفت: سال گذشته واردات بی رویه برنج موجب شد تا حتی برنج روی دست کشاورزانی هم که کشت قراردادی منعقد شده بود، بماند.

به گفته او، واردات برنج با ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان قدرت رقابت را از تولیدکنندگان داخل سلب می کند و واردات تنها در مواقع کمبود باید صورت گیرد که امسال به سبب واردات بی رویه سال قبل و ماندن محصول روی دست کشاورز نیازی نیست.

هاشمی ادامه داد: با حمایت از تولید داخل همچون تامین به موقع نهاده ها، تسهیلات مناسب و ارزان قیمت و توسعه مکانیزاسیون به نظر می رسد که دیگر نیاز به واردات نخواهیم داشت.

عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی با بیان اینکه پتانسیل خودکفایی برنج با استفاده از ارقام پرمحصول وجود دارد، گفت: در واردات برنج با ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان، دولت رقمی حدود ۲۱ تا ۲۲ هزار تومان یارانه پنهان به کشاورز خارجی می دهد، درحالیکه با اعمال این حمایت ها از برنج پرمحصول داخل و خرید با نرخ مناسب مشکل وابستگی در تامین برنج به آن سوی مرزها مرتفع می شود.

با توجه به اسناد بالادستی و سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری مبنی بر خودکفایی محصولات اساسی انتظار می رود که حمایت های لازم از بخش تولید صورت گیرد تا با ارتقای ضریب امنیت غذایی دیگر نیازی به واردات و وابستگی به کشورهای بیگانه نداشته باشیم.

انتهای پیام

پاسخ دادن

دیدگاه خود را وارد کنید
لطفا نام خود را وارد کنید