رئیس حوزه آبریز کارون بزرگ با بیان این که خروجی آب سدهای برقابی طبق برنامه انجام میشود، افزود: با وجود این که میزان آورد سال آبی جاری حدود ۴ میلیارد مترمکعب از سال گذشته کمتر بوده است، اما با برنامهریزی دقیق و رهاسازیهای برنامهریزی شده حجم آب سدها همانند سال گذشته است.
به گزارش نبض صنعت، فراز رابعی در خصوص برنامهریزی مدیریت مخازن سدها بیان کرد: همه ساله از ابتدای سال آبی (مهرماه) برنامه مدیریت منابع و مصارف سدهای کشور از جمله سدهای حوضه کارون تدوین و ابلاغ میشود. در نتیجه مطابق برنامه، میزان خروجی سدها تنظیم میشود و بر اساس میزان بارش و آوردهایی که در نیمه اول سال رخ میدهد، ممکن است برنامهریزیها تغییر کند.
رئیس حوزه آبریز کارون بزرگ در شرکت مدیریت منابع آب ایران افزود: سال جاری در انتهای فروردین و ابتدای اردیبهشتماه برنامه مدیریت منابع حوزه کارون بهمنظور تأمین نیاز آبی تابستان بار دیگر بهروزرسانی شد.
رابعی تشریح کرد: امسال بر خلاف اینکه میزان آورد سال آبی سدهای زنجیره کارون حدود ۴ میلیارد مترمکعب از سال گذشته کمتر بود، اما با برنامهریزی دقیق و رهاسازیهای مطابق برنامه، در حال حاضر ذخایر و حجم آب این سدها مطابق سال گذشته است. بر اساس برنامهریزی صورتگرفته میزان آب موجود در مخازن برای انتهای شهریورماه بهگونهای است که ضمن رفع نیاز تابستان، برای فصل پاییز نیز در پاییندست حوضه آبریز مشکلی وجود نداشته باشد.
وی گفت: زنجیره کارون حدود ۷۵ درصد از نیروگاههای برقابی کشور را شامل میشود، این مخازن بهصورت زنجیرهوار آب رهاسازی شده را تبدیل به انرژی میکنند و در سد گتوند ذخیره میشود، در نتیجه بر اساس نیاز پاییندست در تابستان آبی رهاسازی صورت میگیرد.
طبق اعلام وزارت نیرو، رابعی افزود: امسال از تمام سدهای حوزه کارون بر اساس برنامه تولید برق صورتگرفته است. میزان خروجی و ذخایرسدها در مجموعه زنجیره کارون مطابق سال گذشته و برنامه است. امیدواریم برای ذخیره مخازن در انتهای شهریور مشکلی نداشته باشیم و بتوانیم تأمین آب را در پاییندست به طور کامل انجام دهیم.
فیروز قاسمزاده، سخنگوی آب کشور نیز با بیان اینکه مدیریت سدهای خوزستان طبق برنامه منابع و مصارف این استان دنبال می شود، اظهار کرد: با توجه به ویژگیهای استان خوزستان از نظر فعالیت های کشاورزی و تامین نیاز شرب و حقابه های زیست محیطی رودخانه ها و تالابهای این استان و نیز تولید برقابی در سدهای زنجیره کارون، سد دز و سد کرخه، مدیریت مخازن در این منطقه از حساسیت ویژه ای برای وزارت نیرو برخوردار است.
وی افزود: از همین منظر، برنامه منابع و مصارف سدهای مذکور در دو نوبت در سال آبی جاری مورد بازنگری قرار گرفته است تا انطباق لازم با آورد حوضه و اطمینان کافی از تامین آب و برق حاصل شود؛ در مرحله اجرای این برنامه، وضعیت مخازن بطور مداوم مورد رصد قرار گرفته و عملکرد بطور هفتگی با برنامه تطبیق داده می شود.
قاسم زاده ادامه داد: همین امر باعث شده است که سد کرخه در حال حاضر در شرایط مطلوبی نسبت به سنوات اخیر قرار گیرد، سد دز دارای ۹۳ درصد پرشدگی باشد و زنجیره کارون به رغم کاهش ۲۴ درصدی آورد رودخانههای این حوضه در سال جاری، با مدیریت انجام شده دارای پرشدگی تقریبا معادل سال گذشته است.
سخنگوی آب کشور تصریح کرد: سدهای خوزستان در حال حاضر در مجموع بیشتر از سال گذشته پرشدگی دارد و با اجرای دقیق برنامه منابع و مصارف این سدها، شرایط مطمئنی از نظر تامین آب در منطقه فراهم خواهد بود و پیش بینی می شود تولید برقابی نیز با ظرفیت مناسبی انجام پذیرد.
گفتنی است جواد امام سخنگوی جبهه اصلاحات اخیرا ضمن هشدار به دولت چهاردهم درباره وضعیت سدهای جنوب کشور گفته بود: رود کارون شامل ۵ سد است. کارون ۴، کارون ۳، شهید عباسپور، مسجد سلیمان و گتوند که توسط دو شرکت آب و نیرو، و آب و برق خوزستان مدیریت میشوند.
به گفته او؛ عمده انرژی برقابی کشور از این رودخانه تأمین میشود که معادل ۸ هزار مگاوات است.
امام تصریح کرد: در حال حاضر با خروج بیضابطه آب سدها بهطرز عجیبی روزانه ۱۲۳ هزار و ۹۷۷ مگاوات ساعت انرژی برق تولید میشود و بهسرعت تراز سدها پایین میآید.
وی تاکید میکند: با روند فعلی حداکثر تا ۲۰ روز آینده در ماه خرماپزان (مرداد) و در روزهای تحلیف رییسجمهور جدید، سدهای کارون ۴ و کارون ۳ به تراز حداقل خواهد رسید و ۳ هزار مگاوات از مدار خارج خواهد شد.
سخنگوی جبهه اصلاحات ادامه داد: طی تقریباً ۲۰ روز بعد سد شهید عباسپور و مسجد سلیمان از مدار خارج و تولید گتوند هم تقریباً صفر خواهد بود. این یعنی کابینه جدید با کسری ۸ هزار مگاوات انرژی برقابی کار خود را آغاز خواهد کرد.
انتهای پیام