بازار لوازم خانگی در حالی با رکود 90 درصدی مواجه است که تولیدکنندگان لوازم خانگی درخواست افزایش قیمت محصولاتشان را به سازمان حمایت ارائه کرده اند و از سوی دیگر زمزمه آزادشدن واردات لوازم خانگی به گوش می رسد.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری نبض صنعت، مشتریان بازار لوازم خانگی در حالی از قیمت بالای تولیدات داخل گلایه دارند که ممنوعیت واردات باعث تقویت قاچاق لوازم خانگی به کشور شده و در عین حال تولیدکنندگان لوازم خانگی بازهم خواستار افزایش قیمت تولیداتشان هستند.
در حال حاضر هرچند سازمان حمایت مجوز جدیدی برای افزایش قیمت لوازم خانگی صادر نکرده اما در بازار شاهد نابسامانی و فروش این محصولات با نرخ های بالاتر از قیمت مصوب هستیم.
در این شرایط برخی کارشناسان و مسئولان، آزادسازی واردات لوازم خانگی را راه چاره ای برای رفع نابسامانی بازار لوازم خانگی میدانند.
ممنوعیت واردات، قیمتها را ۱۰ برابر کرد
علیرضا بیگی، عضو كمیسیون شوراهای مجلس در این مورد معتقد است: شرایط مناسب برای واردات لوازمخانگی باید فراهم شود، این موضوع به نفع تولیدكننده و مصرفكننده است و كشور نیز میتواند از این راه کسب درآمد کند.
وی ادامه داد: به دلیل یارانه ای كه به كالاهایی مانند سوخت و دارو تعلق میگیرد قیمتها نسبت به خارج از كشور كمتر است و همین موجب بروز قاچاق میشود. بازگشت قاچاق نمیتواند در قالب وجه و ریال باشد چرا كه یك فرایند مالی قابلتوجهی را ایجاد میكند و همین موجب اقبال قاچاقچی به قاچاق كالا میشود.
وی افزود: بازاری كه در كشور برای چنین اقلامی ایجاد شده جاذبه قابل توجهی را ایجاد كرده و تقاضا برای بازار لوازم خارجی نیز بیشتر است. كالایی مانند تلویزیون كه تولید داخلی آن چندان مورد استقبال قرار نمیگیرد برای قاچاق كالای مناسبی به نظر میرسد. این كالا سبك و قابل حمل است و همین موجب قاچاق این حجم به داخل كشور شده است.
بیشتر بخوانید: ۳۰ درصد قطعات مورد نیاز لوازم خانگی وارداتی است
بیشتر بخوانید: گردش مالی صنعت لوازم خانگی ۶ میلیارد دلار است
بیگی ادامه داد: از سال ۹۷ واردات لوازمخانگی منع شده و همین موجب شد قیمتها تا ۱۰ برابر افزایش یابد. همچنین مصرفكننده ناچار به خرید لوازم خانگی داخلی بوده و رقابتی وجود نداشته است.
به گفته وی، خرید لوازم خانگی خارجی اقبال بیشتری دارد و هزینه كمتری را شامل شده و همچنین امكان عرضه آن در فضای مجازی وجود دارد. انحصار به نفع تولیدكننده و جامعه نبوده است. باید شرایط مناسب را برای واردات لوازمخانگی فراهم كرد كه به نفع تولیدكننده و مصرفكننده است و كشور نیز میتواند از این راه درآمدی كسب کند.
سود دوطرفه قاچاق
در این مورد محمدرضا شهیدی دبیر انجمن تولیدكنندگان صوتی و تصویری نیز با تأیید قاچاق ۷۰۰ هزار تلویزیون به كشور اظهار داشت: برخی كالاها مانند سوخت و دارو كه یارانهای عرضه میشوند و تفاوت قیمت زیادی با كشورهای خارجی دارند، این جذابیت را ایجاد میكنند تا در ازای خارجكردن آنها از کشور، كالای قاچاق به كشور وارد شود. در واقع این نوع قاچاق سود دو طرفه دارد.
وی اضافه كرد: كیفیت تلویزیونهای ایرانی طی چند سال اخیر مطلوب شده و از نظر قیمت نیز ۳۰ درصد قیمتی كه از مردم دریافت میشود در قالب ۹ درصد مالیات و بیمه به دولت پرداخت میشود. اما قاچاقچی معاف از مالیات و گمرك است؛ لذا كالای ایرانی قابل رقابت در كیفیت با كالای خارجی هست؛ اما از نظر قیمت نمیتوان با آنها رقابت كرد.
دبیر انجمن تولیدكنندگان صوتی و تصویری ضمن درخواست از دولت و حاكمیت برای كنترل و نظارت قویتر خاطرنشان كرد: تولیدكنندگان با واردات قانونی مشكلی ندارد. برای تولیدكننده تفاوتی ندارد پول دست قاچاقچی باشد یا دولت.
رکود 90 درصدی بازار لوازم خانگی و درخواست آزادسازی قیمت
در شرایط فعلی از یک سو با رکود شدید در بازار لوازم خانگی روبرو هستیم و از سوی دیگر تقاضای تولیدکنندگان برای تغییر شیوه قیمت گذاری و بازنگری در قیمت گذاری محصولات را شاهدیم.
عباس هاشمی، دبیر کل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران در این مورد با بیان اینکه روش کاست پلاس که در حال حاضر در سازمان حمایت استفاده میشود، درست نیست، گفت: بر اساس این روش، هر چه هزینه تمام شده محصول در واحدی بالاتر باشد، سود آن بیشتر است و بنابراین روش باید اصلاح شود.
وی معتقد است: نمیتوان در شرایطی که نرخ ارز و قیمت مواد اولیه داخلی تحت کنترل نیست و در مواردی تابع قیمتهای جهانی است، برای محصول نهایی قیمتگذاری اعمال کرد.
هاشمی با بیان اینکه اگر قرار است قیمتها آزاد باشد باید تا زنجیره آخر فرآیند ادامه داشته باشد، تصریح کرد: در حال حاضر لازم است قدرت خرید مردم تقویت شود.
در همین حال، اکبر پازوکی، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی از رکود 90 درصدی بازار لوازم خانگی خبر داد و گفت: خریداران توقع دارند با کاهش هزار تومانی نرخ ارز کالاها نیز به همان میزان افت قیمت را تجربه کنند این در حالی است که قواعد بازار متفاوت است و باید به صورت همزمان چندین اتفاق رخ دهد تا شاهد ریزش قیمتها باشیم.
وی افزود: قدرت خرید مردم کاهش پیدا کرده است. خریداران توقع دارند با کاهش هزار تومانی نرخ ارز کالاها نیز به همان میزان افت قیمت را تجربه کنند این در حالیست که قواعد بازار متفاوت است و باید به صورت همزمان چندین اتفاق رخ بدهد تا شاهد ریزش قیمتها باشیم.
وی با بیان اینکه مردم منتظرند تا قیمتها تعیین تکلیف شوند، افزود: لغو تحریمها ابتدای کار است و برای مشاهده تاثیر مثبت آن در بازار باید حداقل یک سال صبر کنیم. درست است که نرخ ارز کاهش یافت اما پول تولیدکنندگان باید 2 ماه در بانک مرکزی بخوابد، همچنین تولیدکنندگان مواد اولیه مانند فولاد و … را با نرخ روز دلار خریداری میکنند از اینرو نمیتوان انتظار داشت که با کاهش نرخ ارز قیمت لوازم خانگی نیز افت کند.
در هر حال، آنچه باعث رقابت پذیری تولیدات داخلی می شود رفع انحصار و ممنوعیت واردات است و اگر بخواهیم رشد کمی و کیفی لوازم خانگی ایرانی را شاهد باشیم باید در کنار حمایت هوشمندانه و صحیح، مانع واردات نیز برطرف شود تا ضمن کاهش قاچاق، زمینه برای بهبود وضعیت تولیدات داخلی نیز فراهم شود.
انتهای پیام