کاهش ۴۶ درصدی واردات برنج

0
مطابق آمار جدید گمرک ارزش دلاری واردات برنج در ده ماهه نخست سال جاری به میزان ۴۶ درصد کاهش یافته است. با این حال واردات هر کیلوگرم برنج در سال‌های اخیر برای کشور گران‌تر آب خورده است.

به گزارش نبض صنعت، روابط عمومی گمرک ارزش واردات برخی کالاهای اساسی را در ده ماهه نخست سال ۱۴۰۲ منتشر کرد. برنج یکی از کالاهای اساسی است که در سبد مصرفی خانوار ایرانی جایگاه ویژه‌ای دارد. مطابق این گزارش از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا پایان دی ماه ۱ میلیارد و ۱۱۰ میلیون دلار صرف واردات انواع برنج به کشور شده است.

در این گزارش ارزش واردات برنج در ده ماهه نخست امسال با ارزش واردات این کالای اساسی در مدت مشابه چند سال اخیر مقایسه شده است. این مقایسه نشان می‌دهد در حالیکه در سال گذشته هزینه زیادی صرف واردات برنج شده بود در سال جاری این هزینه کاهش یافته است. همچنین آمار نشان می‌دهد هزینه واردات هر کیلوگرم برنج از خارج از کشور در این سال‌ها بیشتر شده است.

کاهش ۴۶ درصدی واردات برنج در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال قبل

 برنج در کنار نان غلات اصلی است که خانوارها به عنوان غذا مصرف می‌کنند. غلات بیشترین وزن را در سبد مصرفی غذایی خانوار را دارند، به طوری وزن آن‌ها برابر با ۲۷.۴ درصد از کل سبد مصرفی خانوار است. بنابراین تامین مناسب برنج در کشور اهمیت زیادی دارد.

 بخشی از برنج کشور در داخل کشت و تولید می‌شود. اما بخشی از آن نیز از خارج کشور وارد می‌شود. واردات برنج می‌تواند هم نشان دهنده کمبود تولید داخلی باشد و هم نشان از ارزان‌تر بودن کالای خارجی به نسبت کالای داخلی.

 روند هفت ساله واردات برنج نشان می‌دهد در ده ماهه نخست سال‌های ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۸ ارزش دلاری واردات برنج افزایش یافته و از ۵۳۵ میلیون دلار به ۱ میلیارد و ۳۹۳ میلیون دلار رسیده است. اما در دو سال پس از آن هزینه کمتری صرف واردات این کالا شده به طوری که در سال ۱۴۰۰ ارزش واردات برنج به ۴۷۹ میلیون دلار رسیده که کمترین میزان واردات برنج در این سال‌ها بوده است.

 با این حال در سال ۱۴۰۱ ارزش واردات برنج به رکورد ۲ میلیارد و ۷۲ میلیون دلار رسید. کارشناسان علت این امر را افزایش قیمت برنج داخلی، افزایش مصرف برنج خارجی و تمایل به افزایش سطح ذخایر برنج کشور به دلیل نگرانی از تاثیر جنگ اوکراین می‌داند. اما داده‌های جدید گمرک نشان می‌دهد که در سال ۱۴۰۲ ارزش واردات برنج نسبت به سال ۱۴۰۱ به میزان ۴۶ درصد کاهش یافته و به رقم ۱ میلیارد و ۱۱۰ میلیون دلار رسیده است. این کاهش واردات می‌تواند نشان‌دهنده کاهش مصرف برنج، کفایت تولید داخلی یا گران تمام شدن واردات این کالا برای کشور و ترجیح سیاست‌گذاران برای عدم واردات باشد.

همچنین آمار حجم واردات برنج که تا سال ۱۴۰۱ موجود است حاکی از این است که واردات هر کیلوگرم برنج در سال‌های ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۱ برای کشور گران‌تر تمام شده است.

  گران شدن هزینه واردات هر کیلوگرم برنج در سال‌های اخیر

 آمار گمرک همچنین نشان می‌دهد که از هر نوع برنج چند کیلوگرم وارد کشور شده است. بنابراین می‌توان هزینه واردات هر کیلوگرم برنج را به کشور محاسبه کرد. البته هنوز رقمی از وزن واردات برنج در ده ماهه نخست سال ۱۴۰۲ موجود نیست.

 با این حال محاسبات تا سال ۱۴۰۱ نشان می‌دهند که از سال ۱۳۹۵ تا سال ۱۴۰۱ واردات هر کیلوگرم برنج به کشور گران‌تر شده است. در ده ماهه نخست سال ۱۳۹۵ واردات هر کیلوگرم برنج به طور متوسط برای کشور  ۰.۸ دلار آب می‌خورده که در سال ۱۴۰۱ به ۱.۳۵ دلار رسیده است.

 در مورد این موضوع دلایل مختلفی می‌توان ذکر کرد. یک علت مهم می‌تواند افزایش نرخ ارز در این سال‌ها باشد. از علل دیگر نیز می‌توان به افزایش نرخ تعرفه‌های گمرکی و افزایش قیمت جهانی برنج اشاره کرد.

انتهای پیام

پاسخ دادن

دیدگاه خود را وارد کنید
لطفا نام خود را وارد کنید