در شرایطی که وزارت صنعت فردا را به عنوان آخرین مهلت برای کاهش قیمت کارخانه های لوازم خانگی اعلام کرده، مردم و فعالان بسیاری از بازارها از جمله لوازم خانگی در انتظار افت قیمت تمام شده تولید و کاهش قیمتها در بازار در صورت توافق در مذاکرات وین هستند.
به گزارش خبرنگار نبض صنعت، طی ماه های اخیر افت و خیز بازار لوازم خانگی کم نبوده و از تمدید ممنوعیت واردات لوازم خانگی خارجی با دستور رئیس جمهور تا افزایش چندباره قیمت ها را در این بازار را شاهد بوده ایم.
در ماههای گذشته، برخی شرکتهای لوازم خانگی اقدام به افزایش ۸ تا ۱۲ درصدی قیمت لوازم خانگی کرده بودند اما پس از اعلام سازمان صنعت، معدن و تجارت و سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، قیمتها را به نرخهای قبل برگرداندند. هرچند به گفته اکبر پازوکی، رئیس اتحادیه لوازم خانگی، یک شرکت لوازم خانگی همچنان بر قیمتهای جدید خود پافشاری میکند و نرخ هایش را به قیمتهای قبلی برنمی گرداند.
در این مورد نیز طی هماهنگی انجام شده بین اتحادیه لوازم خانگی و وزارت صنعت، شنبه به عنوان آخرین فرصت شرکتهای لوازم خانگی برای کاهش قیمتها تعیین شده است. گفته شده که اگر این شرکتها قیمتها را کاهش ندهند با آنها برخورد خواهد شد.
چشم انداز بازار لوازم خانگی در صورت توافق وین
در این شرایط مردم و فعالان بازار لوازم خانگی چشم انتظار نهایی شدن مذاکرات وین هستند تا ببینند این موضوع باعث کاهش قیمتها می شود یا خیر. چرا که در حال حاضر قیمت لوازم خانگی بالاتر از قدرت خرید مردم است و همین موضوع باعث رکود شدید در بازار شده است.
محمدحسین اسلامیان نایب رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی در مورد وضعیت بازار لوازم خانگی در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات احیای برجام گفت: با به نتیجه رسیدن مذاکرات، باز شدن راههای بانکی برای پرداخت و تسهیل در تولید میتوانیم در این حوزه شاهد رشد باشیم. حتی یک گام جلوتر میتواند به تاسیس خطهای تولید جدید بیانجامد.
وی اظهار کرد: بازار لوازم خانگی شامل دو دسته کالا میشود، کالاهای ایرانی که ۸۰ درصد مواد اولیه آنها در داخل تامین شده و ۲۰ درصد هم از مواد اولیه وارداتی استفاده میشود؛ یک بخش هم کالاهای وارداتی هستند. به نظرم اگر توافقی صورت بگیرد، اینگونه نیست که سریعا قیمت لوازم خانگی داخلی کاهش پیدا کند.
وی افزود: مسلما مدت زمانی طول میکشد تا تولیدکنندگان بتوانند قطعات و مواد اولیه مورد نیاز خود را به قیمت مناسبتر و باثباتتری خریداری کند. باید به تولیدکنندگان زمان داد تا بتوانند این مقدمات را مهیا کنند. گرچه با حل مشکلات بانکی مسلما زمان کمتری از شرایط فعلی برای خرید و واردات قطعات و مواد اولیه نیاز است.
سرنوشت واردات لوازم خانگی خارجی
نایب رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی گفت: به جز تحریمها عوامل دیگر مانند قیمتهای جهانی و قیمت حملونقل تاثیرگذار هستند اما با به نتیجه رسیدن مذاکرات احیای برجام و برداشته شدن تحریم ها در درازمدت قیمت تامین مواد اولیه کاهش پیدا کرده و تولیدکنندگان نیز میتوانند قیمت کالاهای تولیدی خود را کاهش دهند.
وی اضافه کرد: اینکه واردات لوازم خانگی خارجی انجام شود یا نه بستگی به سیاستگذاریهای کلی دارد اما احتمالا برای رفع کسری در بازار و مازاد تقاضا واردات انجام شود. اما آنچه مسلم است با به نتیجه رسیدن مذاکرات، باز شدن راههای بانکی برای پرداخت و تسهیل در تولید میتوانیم در این حوزه شاهد رشد باشیم. حتی با یک گام جلوتر میتواند به تاسیس خطهای تولید جدید بیانجامد.
رکود سنگین در بازار لوازم خانگی
اسلامیان خاطرنشان ساخت: بازار لوازم خانگی در رکود سنگینی است. همچنان انبارهای کارخانجات و توزیعکنندگان پر از کالا است و خریداری وجود ندارد. علت این موضوع در مرحله اول نبود قدرت خرید است اما خریداران هم منتظر هستند تا در نتیجه این مذاکرات قیمت لوازم خانگی کاهش پیدا کند.
وی افزود: البته این مازاد عرضه باعث کاهش قیمت نمیشود چراکه قیمت تمام شده مشخص است، ممکن است که تولیدکننده از سود خود کم کند اما هیچ کسی حاضر نیست کالای خود را کمتر از قیمت تمام شده بفروشد. ضمن اینکه لوازم خانگی هم کالایی نیست که تاریخ انقضا داشته باشد.
کاهش تعرفه واردات مواد اولیه لوازم خانگی
در این شرایط، اخیراً تعرفه واردات برخی مواد اولیه مورد نیاز در صنعت لوازم خانگی به منظور کنترل قیمت تمام شده محصولات کاهش یافته است. باید دید این مسئله چه تاثیری بر قیمت نهایی لوازم خانگی خواهد داشت.
مواد اولیه و قطعات نقش مهمی در قیمت تمام شده هر محصول دارد. صنعت لوازم خانگی نیز از این موضوع مستثنی نیست و با ایجاد نوسان در بهای مواد اولیه شاهد تغییر قیمت لوازم خانگی هستیم.
در این راستا پس از جلساتی که با حضور مسئولان دولتی از جمله معاون اول رئیس جمهور و وزیر صنعت با صنعتگران برگزار شد، اقداماتی در جهت مدیریت تعرفه واردات مواد اولیه صنعت لوازم خانگی صورت گرفت که در نهایت به کاهش تعرفه واردات برخی مواد اولیه ختم شده است.
محمدمهدی برادران، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در این مورد از کاهش تعرفه واردات برخی مواد اولیه لوازم خانگی خبر داد و گفت: با مساعدت انجام شده، تعرفه واردات برخی از مواد اولیه مورد نیاز در صنعت لوازم خانگی کاهش یافت تا بهرهبرداران این صنعت بتوانند در بازار، قیمت رقابتی خود را حفظ کنند و کیفیت محصولات را ارتقا دهند.
برادران ادامه داد: ما به دنبال جلب رضایت مصرف کنندگان نهایی لوازم خانگی ساخت داخل به ویژه در بحث کیفیت و قیمت هستیم و در این رابطه حذف موانع را در دستور کار خود قرار دادیم.
به گفته فعالان صنعت لوازم خانگی، امسال مواد اولیه وارداتی از کشور چین 25 تا 30 درصد گران شده و این امر هزینههای زیادی را به تولیدکننده تحمیل کرده است.
در هر حال، به نظر می رسد حتی اگر مذاکرات وین هم به نتیجه مثبتی نرسد، ادامه کار چرخ های صنعت لوازم خانگی نیازمند تدبیری اساسی است تا هم مردم قادر به خرید وسایل مورد نیاز خود باشند و هم رونق به بازار لوازم خانگی بازگردد.
گزارش از نرگس نیک ضمیر
انتهای پیام